ravasul-care-insoteste-cutiile-de-bomboane-de-ciocolata-joseph-zoller

Răvașul care însoțește cutiile de bomboane de ciocolată “Joseph Zoller”

1901... Joseph Zoller, un tânăr de 26 de ani, venit din Herța și ducând în inimă amintirea familiei sale evreiești, dar și visul de a deveni faimos în dulcele târg al Ieșilor, deschidea pe strada Palat primul său atelier.
 
1916...În apropiere de strada Ștefan cel Mare, ieșenii se bucurau de dulcele târg, dar și de dulcele din cofetăria lui Joseph Zoller, industriașul cunoscut și prețuit de toți, proprietarul fabricii de bomboane de pe strada Elena Doamna, în care lucrau 25 de angajați și în care funcționau cele mai sofisticate mașinării ale timpului. Visul devenise realitate! Tânărul de odinioară, acum devenit tată a cinci copii, dăruise orașului care l-a adoptat tot ce a promis. Devenise filantrop, era administratorul Spitalului Israelit, astăzi Maternitatea „Elena Doamna”, contribuise la construcția Sinagogii Jurist, pe care o administra, o primise, cu onoare, în vizită, pe Regina Maria a României, era iubit și admirat de comunitate, trăia viața dulce a epocii interbelice, bucurându-i pe toți cu bomboanele lui.
 
Al Doilea Război Mondial a târât în amarul său și acest vis dulce, spulberând destinul unui om. Dar legenda nu a putut fi oprită, amintirea ei îndulcind și astăzi plimbările ieșenilor prin fața minunatei Case „Joseph Zoller”.
 
După o sută de ani...visul a prins din nou contur!
 

Cu bomboanele „Joseph Zoller”, viața e dulce în dulcele târg al Ieșilor!