Casa Joseph Zoller, restaurată după un secol de la construcţie

 

Casa „Joseph Zoller - 1912” a fost construită în perioada La Belle Époque şi surprinde din punct de vedere arhitectural farmecul acelor vremuri, stilul fiind cel neoclasic. Este situată pe strada Elena Doamna şi este singurul monument de patrimoniu privat din Iaşi.

Casa se află pe un ”sit istoric rezidențial”, într-o zonă care la început de secol XX era considerată inima comunităţii evreieşti. În apropiere se află şi Sinagoga Mare, cea mai veche sinagogă de pe teritoriul ţării noastre, ridicată în secolul XVII.

Flancată de alte două case vechi: fosta garnizoană germană în stânga și casa boierească cu cerdac din secolul al XVIII-lea, Casa „Joseph Zoller - 1912” este şi singurul monument istoric restaurat din această zonă. Proprietara, Gianina Vera Poroşnicu, a restaurat imobilul între anii 2013 – 2016, respectând întocmai schiţele originale. Gardul lucrat manual, marchiza de la intrare și ornamentele fațadei, cișmeaua din curte sunt aceleaşi de mai bine de un secol. Imobilul este un mic palat construit la 1912, de către industriașul evreu Joseph Zoller care, în spatele casei, își avea fabrica de bomboane de ciocolată. Fabrica avea trei ateliere în care lucrau 25 de angajaţi.

În 1949 casa este rechiziţionată de comunişti care au transformat-o în sediu pentru Direcţia Forţelor de Muncă şi apoi în locuinţă socială pentru patru familii, care nu au avut posibilitatea să o întreţină corespunzător. În 2013, când a fost achiziţionată de actuala proprietară, casa se afla într-un stadiu de degradare avansat. A fost restaurată conform indicaţiei Direcţiei Judeţene pentru Cultură din Iaşi, cu respectarea tuturor reglementărilor care vizeazează monumentele istorice.

Starea imobilului, la momentul restaurării.